Loterij gewonnen, en dan?

loterij-gewonnen
Het is de droom van iedere Nederlander: het winnen van een loterij. De kans dat je wint is aanwezig. En dan ben je opeens miljonair. Daar moet je mee leren leven. Want hoe leuk het ook lijkt om opeens miljonair te zijn; je leven staat compleet op zijn kop.

De winnaarsbegeleider

De Nationale Postcode Loterij heeft een eigen ‘Prijswinnaarsbegeleider’. Die zorgt ervoor dat de prijswinnaar het allemaal kan verwerken. Veel winnaars hebben immers geen idee hoe ze straks de belasting moeten betalen, wat de fiscaal-juridische rechten en plichten zijn en hoe om te gaan met eventuele bedelbrieven. Geld haalt altijd het slechte in de mens naar boven. Opeens komen kinderen uit een eerder huwelijk tevoorschijn, of die zwager die je al jaren niet gesproken hebt en toevallig bij een bank of verzekeringskantoor werkt, komt het geld ‘wel even’ beheren. En de belastingdienst houdt altijd wel van een extra centje, dus iedere winnaar loopt het risico dat de belasting de lachende derde wordt. Met dat soort zaken helpt de begeleider.

Schreeuw ik het van de daken?

Geld winnen is fantastisch, maar precies om de eerdergenoemde redenen is het soms verstandig om maar te zwijgen over het feit dat je hebt gewonnen. Je krijgt er opeens veel vrienden bij. Soms heb je de keuze niet om anoniem te blijven, dan maakt de loterij zelf het bekend. Het is goed daar rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het vroegere Dayzers en de huidige Postcode Loterij. Als je wint, staat filmploeg straks op de stoep. Als je dat risico niet wilt lopen, kun je beter meespelen met de Staatsloterij of de Lotto. Die zijn wat anoniemer. Helemaal anoniem ben je nooit, behalve bij een kraslot. Maar daar zijn de prijzen dan ook een stuk lager.

Tips voor de winnaar

Heb je de loterij gewonnen? Dan is het misschien goed om eens rustig te gaan zitten en een paar maanden na te denken over wat je met de prijs gaat doen. Stoppen met werken lijkt heerlijk, maar mensen zijn contactdieren. Die hebben aandacht nodig. Aandacht van bijvoorbeeld fijne collega’s. Voor je het weet ga je ze missen. Misschien is stoppen met werken dan wel helemaal niet zo’n goed idee. Daarnaast is het goed om een betrouwbaar financieel adviesbureau in de arm te nemen. Die weet precies hoe het zit met de belasting en of je iets kunt weggeven. Er zijn maximumbedragen. De Belastingdienst weet precies hoeveel je mag schenken. Tot slot: wees een echte Nederlander. Dat wil zeggen: wees spaarzaam met je geld. Maak het niet in één keer op. Investeer verstandig en houd je kapitaal op peil. Je kunt misschien geld aan een goed doel geven. Controleer dan eerst of het goede doel betrouwbaar is. Het voordeel van doneren is dat je anderen steunt en dat de gift belastingaftrekbaar is.
Loterij

Naar de Staatsloterij

vinkje  Een mooie usp
vinkje  Misschien wel de mooiste usp
vinkje  Nog een mooie usp

Comments are closed.