Bel-me-niet-register

bel-me-niet
Het is een ergernis van veel Nederlanders. Zit je net lekker te eten, belt er een callcenter of je ergens lid van wil worden. Voornamelijk goede doelen, elektriciteitsbedrijven en loterijen zetten vaak callcenters in om nieuwe leden te werven. Niet iedereen kan zo’n telefoontje waarderen. Daarom heeft de Nederlandse overheid vanaf 1 oktober 2009 het zogenaamde bel-me-niet-register ingevoerd. Als iemand in dat register staat, mag diegene niet meer gebeld worden voor commerciële doeleinden, of om nieuwe leden te werven. Wie als bedrijf toch iemand belt die in het register staat, kan een hoge boete krijgen.

Telemarketing

Veel goede doelen en andere bedrijven halen geld op door ‘fondsen te werven’. Dat is een manier van telemarketing. Telemarketeers benaderen nieuwe donateurs of potentiële leden om te vragen of ze mee willen spelen bij een loterij, of bijvoorbeeld willen wisselen van energiemaatschappij. Wie denkt dat callcenters willekeurig cijfers invoeren, heeft het mis. Voordat een callcenter iemand belt, moet de medewerker eerst een aantal zaken controleren. Zo mag iemand niet in het bel-me-niet-register staan. Als iemand wel bij dit register is ingeschreven, mag hij niet gebeld worden door de telemarketeer.

Keuzes maken

Iedereen in Nederland die een (mobiel) telefoonnummer heeft, kan zich laten inschrijven bij het bel-me-niet-register. De Autoriteit Consument Markt (ACM) houdt toezicht op het gebruik van het register door organisaties. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen van de ACM. Toch is de Autoriteit niet de eigenaar van het bel-me-niet-register. Dat is de Stichting Infofilter. Als je je wilt inschrijven bij het bel-me-niet-register, moet je een aantal keuzes maken. Je kunt namelijk per branche aangeven of het bedrijf je wel of niet mag bellen. Zo kun je bijvoorbeeld aanklikken dat loterijen je niet mogen bellen, maar het Wereld Natuur Fonds wel.

Toch bellen

Natuurlijk zijn er bedrijven die je toch bellen, ondanks dat je in het bel-me-niet-register staat. Dat kan twee oorzaken hebben. Ten eerste kan het zijn dat het bedrijf de regels aan zijn laars lapt. In dat geval kun je een klacht indienen bij de Stichting Infofilter of bij de ACM. Ten tweede kan het zijn dat je in het verleden een donateur van een goed doel bent geweest. In dat geval mag een donateur je alsnog bellen om te vragen weer lid te worden, ook als je in het bel-me-niet-register hebt aangeklikt dat je niet meer gebeld mag worden door een goed doel. Wil je er echt van af, dan moet je aan het goede doel doorgeven dat zij je niet meer mogen bellen.

Afmelden

Wil je weer gebeld worden door goede doelen, loterijen of andere bedrijven? Dan kun je je online weer afmelden van het bel-me-niet-register.
Loterij

Naar de Staatsloterij

vinkje  Een mooie usp
vinkje  Misschien wel de mooiste usp
vinkje  Nog een mooie usp

Comments are closed.