nationale-postcode-loterij-banner
Loterij Nederland

Nationale Postcode Loterij

9.1 / 10

In 1989 werd de Nationale Postcode Loterij opgericht. Deze loterij gaat ook door het leven onder de noemer NPL of Postcode Loterij. Voor het verkopen van Postcodeloten voor het goede doel gingen er op twintig december van dit jaar meer dan honderdduizend basisschoolleerlingen de straat op. Ze liepen rond met machtigingen van tien gulden en uiteindelijk werden er liefst driehonderdduizend opgehaald. Het gehele bedrag ging naar Vluchtelingenwerk.

De 64.000 Gulden Vraag & de Postcode Loterij: dat was de naam van de eerste tv-show die de Nationale Postcode Loterij lanceerde, in 1990. Manuele Kemp en Jos Brink waren de presentatoren. Hiermee werd de Postcode Loterij de eerste loterij met een eigen tv-programma. Maar dat was niet de enige primeur. In 1992 kregen ze een allereerste ambassadeur, in de vorm van Henny Huisman. Winston en Gaston pakken die rol tegenwoordig op. In de afgelopen jaren zijn er meerdere concepten de revue gepasseerd bij Postcode Loterij. Denk aan de PostcodeStraatprijs, Miljoenenjacht en de Postcode Loterij fiets.

demo-attachment-196-Path_218

Review

Plus en minpunten
Loterij

Speel bij de loterij

vinkje Jaarlijkse koningskanjer
vinkje Elke zondag de straatprijs
vinkje Steunt ruim 150 goede doelen

Trekkingen en uitslagen

Er zijn verschillende trekkingen bij de Nationale Postcode Loterij. Zoals gebruikelijk vindt zo’n trekking altijd plaats onder toeziend oog van een notaris. Dit gebeurt op de laatste dag van de maand, maar er zijn ook twee extra trekkingen. Nummer ‘dertien’ en ‘veertien’ vinden plaats op respectievelijk 30 juni en 28 december. En als laatste vindt er een decembertrekking plaats op één januari. Het decor van de trekkingen? Altijd op de Beethovenstraat 200 in Amsterdam, om 10 uur ’s ochtends. De uitslagen kunnen bekeken worden op de eerste dag van de volgende maand. Deze kunnen echter nog wel eens afwijken, hiervoor is het verstandig de site in de gaten te houden.

Trekkingsdata

 • Maandelijkse trekkings moment
  Op laatste dag v/d maand
 • 13 en 14e trekkings moment
  Op 30 juni en 28 december
 • Decembertrekking
  Op 1 januari

Uitslagdata

 • Alle uitslagen zijn inzichtbaar op de eerste dag van de volgende maand t.o.v. de trekking

Prijzen

Er worden elke maand verschillende prijzen verdeeld door de Postcode Loterij. Het assortiment aan prijzen wil nog wel eens veranderen, er staat echter vast dat er elke maand één miljoen euro wordt verdeeld over een postcode, de Superpostcodeprijs. Bovendien wint iedere zondag een postcode 25.000 euro per lot- de Staatsprijs- en wint een andere postcode elke dag duizend euro- de Postcodedagprijs. Maar er is meer, want bij de Staatsprijs wint één lotnummer vaak ook nog een auto. Deze prijzen worden allemaal verdeeld tijdens de maandelijkse trekkingen. Verdere prijzen volgen uit aanverwante prijzenprogramma’s, bekende programma’s zoals Miljoenenjacht of Deal or No deal.

Deelnemen en lid worden

De prijs van een lot is €14,50 en meespelen kan zolang je wil. Doordat het lotnummer gevormd wordt door een postcode met een driecijferig volgnummer winnen ook je meespelende buren als er een prijs valt op jou postcode. Aanmelden kan lekker online. Daarvoor zijn de volgende gegevens nodig:

 • Adres
 • Postcode
 • IBAN
Vervolgens kan je kiezen met welk aantal loten je wil spelen. Is dit allemaal gedaan? Dan ben je klaar om te spelen.

Deelname

 • Elk lot
  €14,50

Goede doelen

Postcode Loterij steunt ook een aantal goede doelen, zo werd er in 2021 €347 miljoen afgedragen aan 149 verschillende goede doelen. De goede doelen zijn zowel buiten- als binnenlands en zetten zich in voor mens én milieu. Een aantal voorbeelden zijn als AAP, African Parks Network, Aidsfonds, Artsen zonder Grenzen, Greenpeace en Nederlandse Vereniging voor Autisme. Door de drie miljoen deelnemers is het mogelijk om zoveel goede doelen te steunen, want veertig procent van de opbrengsten gaat lineair naar het goede doel.
logo-stichting-aap
cordaid-logo
longfonds-logo

Speciale trekkingen

Voor de speciale trekkingen wordt er in 2022 twee keer een Kanjerprijs verloot. De eerste heet de Koningskanjer met een waarde van €27,9 miljoen, die wordt verloot in april. De ander wordt verloot in december en heet Postcodekanjer. Deze heeft een waarde van €58,9 miljoen.

Opzeggen bij Nationale Postcode Loterij

Opzeggen is mogelijk op drie manieren:

 • Telefonisch, opzegging direct en de mogelijkheid tot vragen stellen
 • Schriftelijke opzegging door middel van een brief
 • Online opzeggen, online formulier dient ingevuld te worden

Opzeggen

 • Opzeggen per brief, bellen of online

Contactgegevens Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is te bereiken via een livechat, online contactformulier of de telefoon. Het telefoonnummer is 088 020 1010.

Het versturen van een brief kan rechtstreeks naar het bezoekadres:

Nationale Postcode Loterij

Beethovenstraat 200

1077 JZ Amsterdam

Vergelijkingswebsite

Wij vergelijken voor jou

5+ jaar ervaring

Wij hebben een uitgebreid team met verschillende expertises. Al ruim 5 jaar proberen wij onze bezoekers de meest relevante informatie aan te bieden over loterijen

Elke loterij zijn eigen review

Door onze jarenlange ervaring kunnen wij loterij spelers een uitgebreidde en betrouwbare review geven. Dit doen wij voor elk soort loterij

Zowel nationaal als internationaal

Naast nationale loterijen focussen wij ons ook op internationale loterijen. Zo geven wij voor ieder wat wils. En zijn wij altijd up-to-date

Complete aanbod van loterijen

Wij hechten veel waarde aan goed advies. Om transparant te blijven geven we elke loterij een betrouwbare review met zowel plus- als minpunten

Andere loterijen

Wellicht ook interessant