header-staatsloterij
Loterij Nederland

Staatsloterij

8.9 / 10

Een bekende Nederlandse loterij is Staatsloterij(B.V.). Sinds 2016 valt het samen met acht andere kansspelen onder de Nederlandse Loterij. Maar voor het begin van Staatsloterij moeten we nog een tijdje verder terug, namelijk naar 1726(!). Destijds was op 4 april De Ridderzaal het decor van de eerste trekking ooit van de Nederlandse Loterij. In totaal werden 120.000 loten verkocht, de hoofdprijs bedroeg 30.000 gulden. Dat lijkt op het eerste oog niet veel voor een hoofdprijs, destijds was dit echter een enorm bedrag.


Maar er zat meer achter de Loterij dan het vullen van de zakken van het land. De staat wilde namelijk een einde maken aan een trend van opkomende illegale loterijen, deze verliepen volgens de staat namelijk niet eerlijk. Hiervoor werd de Generaliteitsloterij in het leven geroepen. In 1848 werd deze onder andere gecontroleerd door de toenmalig minister van Financiën, daarom werd de naam omgedoopt tot de Nederlandse Staatsloterij.

demo-attachment-196-Path_218

Review

Plus en minpunten
Loterij

Speel bij de Staatsloterij

vinkje De oudste loterij van Nederland
vinkje Eerlijk en betrouwbaar, openbare trekkingen
vinkje Trekken alleen uit verkochte loten

De trekking en uitslagen

Met regelmaat zien we het voorbij komen op Nederlandse tv: ‘De 10e kan het gebeuren!’. Dit gaat natuurlijk over de maandelijks terugkomende trekking van de Staatsloterij. Want op die avond tussen half zeven en half tien vindt het moment suprême plaats, op het hoofdkantoor van de Nederlandse Loterij. En wees niet bevreesd; er is áltijd een notaris aanwezig ter controle.


De procedure verloopt logisch: eerst worden loten getrokken, meteen daarop volgt de uitslag. De aftrap is om tien uur ’s avonds en alles is live te volgen via de website en app van Staatsloterij. Er zijn echter afwijkende tijden, bijvoorbeeld met oudjaar. Dan vindt de trekking(vanzelfsprekend) plaats om middernacht.

Trekkingsdata

 • Maandelijkse trekkings moment
  Elke 10e van de maand

Uitslagdata

 • Uitslag trekking online
  Elke 10e van de maand tussen 18:30 en 21:30

Prijzen van de staatsloterij

De Staatsloterij heeft een ruim assortiment aan mogelijk te winnen prijzen. Er is echter geen vast bedrag wat terugkomt dat te winnen is. Elk jaar komt Staatloterij met een nieuw prijzenpakket, waarin duidelijk wordt hoeveel er te winnen valt. Dit is niet gemeten naar het aantal verkochte loten, maar het verwachte aantal verkochte loten. In 2022 is het prijzengeld bijvoorbeeld vastgesteld op €450 miljoen. Dit totaalbedrag wordt verdeeld over maandelijkse én exclusieve trekkingen. Bij zulke trekkingen zijn altijd grote én kleine winnaars. Er wordt één jackpot verloot en natuurlijk diverse andere prijzen.

Deelnemen of lid worden

Deelnemen aan de Staatsloterij is hartstikke makkelijk. Tickets zijn online beschikbaar voor verkoop, maar een bezoekje brengen aan de winkel en daar een lot kopen kan natuurlijk ook. Bij aankoop van een ticket speel je mee voor de eerstvolgende trekking óf voor een speciale trekking. Standaard meespelen – ofwel automatisch meespelen genoemd – is natuurlijk ook een optie. Als je hiervoor kiest zul je zien dat je geregeld beloond wordt, bijvoorbeeld door het krijgen van een extra lot.

Deelname

 • Eenmalige deelname
  Via de website of winkel
 • Automatische meespelen
  Via de website

Steunen van goede doelen

Sinds de vereniging van Staatloterij en Nederlandse loterij heeft ze zichzelf het doel gesteld om bij te dragen aan het land Nederland. Het land moet gezonder en gelukkiger worden. Daarom wordt een gedeelte van de opbrengst direct doorgestuurd naar hulpbehoevende instanties, om hen een extra duwtje in de goede kant te geven. Dit gaat onder andere via het ministerie van Financiën, NOC*NSF en de Stichting Aanwending Loterijgelden(ALN). Laatstgenoemde heeft een selectie van achttien goede doelen waaronder ze het geld verdelen. Voorbeelden van deze organisaties zijn bijvoorbeeld Aidsfonds, Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, Prinses Beatrix Spierfonds en ReumaNederland. Deze groeperingen kregen in 2020 €168,5 miljoen van Staatsloterij.
prinses-beatrix-spierfonds-logo
longfonds-logo
cordaid-logo

Speciale trekkingen Staatsloterij

Er zijn vier speciale trekkingen per jaar naast de reguliere maandelijkse. De speciale data zijn Koningsdag (27 april), Oudejaarsdag (31 december) en de twee Droomsalaristrekkingen, die plaatsvinden op 1 juli en 1 oktober. Deze data kunnen echter wijzigen dus het is verstandig om hiervoor de website van Staatloterij in de gaten te houden.

Lidmaatschap opzeggen Staatsloterij

Stoppen met meedoen? Opzeggen is mogelijk via drie manieren.
 
 • Bellen naar de klantenservice, mogelijk tussen 9.00 en 21.00 van maandag t/m vrijdag (snelste optie)
 • Online opzegformulier invullen (tien werkdagen verwerkingstijd)
 • Brief sturen (tien werkdagen verwerkingstijd)

Opzegtermijn

 • Opzeggen kan per brief, bellen of online

Contactgegevens van de Staatsloterij

Staatsloterij valt onder het beheer van Nederlandse Loterij en is bereikbaar via volgend nummer tegen gewone belkosten: 070 – 550 08 52. Tevens is er een contactformulier te vinden.

 

Bezoekadres Nederlandse Loterij

Nederlandse Loterij

Laan van Hoornwijck 55

2289 DG Rijswijk

 

Postadres Nederlandse Loterij

Postbus 818

2700 AV Zoetermeer

Vergelijkingswebsite

Wij vergelijken voor jou

5+ jaar ervaring

Wij hebben een uitgebreid team met verschillende expertises. Al ruim 5 jaar proberen wij onze bezoekers de meest relevante informatie aan te bieden over loterijen

Elke loterij zijn eigen review

Door onze jarenlange ervaring kunnen wij loterij spelers een uitgebreidde en betrouwbare review geven. Dit doen wij voor elk soort loterij

Zowel nationaal als internationaal

Naast nationale loterijen focussen wij ons ook op internationale loterijen. Zo geven wij voor ieder wat wils. En zijn wij altijd up-to-date

Complete aanbod van loterijen

Wij hechten veel waarde aan goed advies. Om transparant te blijven geven we elke loterij een betrouwbare review met zowel plus- als minpunten

Andere loterijen

Wellicht ook interessant