Eigen loterij beginnen

eigen-loterij
Het kan erg leuk zijn om zelf een loterij te beginnen. Maar het opzetten van een loterij mag niet zomaar. Zo krijg je te maken met allerlei Nederlandse regels, zoals bijvoorbeeld de wet op kansspelen, het aanvragen van vergunningen en moet je kansspelbelasting betalen. Het is goed om te weten dat je voor de meeste kansspelen een vergunning van de Nederlandse overheid nodig hebt. Daarom moet je eerst de waarde van het hele prijzenpakket bepalen. Dat doe je door van alle prijzen de winkelprijs bij elkaar op te tellen.

Voorbereiden

Om verrassingen te voorkomen: ook bij gesponsorde prijzen geldt alsnog de winkelprijs. Als het bedrag lager is dan 4500 euro, dan kun je de vergunning aanvragen bij de lokale gemeente. Anders heb je een vergunning nodig van de kansspelautoriteit.

Geldigheid

Zo’n vergunning blijft ook niet voor altijd geldig. De maximale duur van een vergunning is maar zes maanden. In die maanden mag je maximaal dertien trekkingen organiseren. Niet in alle gevallen krijg je een vergunning. In dat geval moet je bezwaar aantekenen.

Belasting

In Nederland moet je belasting betalen als je een loterij begint. Bij prijzen meer dan 454 euro moet je kansspelbelasting betalen. Je kan ook de winnaar van de prijs de kansspelbelasting in rekening brengen, of als ondernemer de belasting zelf betalen. Maar dat moet je dan wel van tevoren vaststellen.

Bij prijzen boven de 4500 euro gelden zelfs speciale premies. Zo betaal je tussen de 4500 en 45.000 euro 226 euro belasting. Op de website van de Belastingdienst staan de belastingen op alle prijzen.

Wet op kansspelen

Ten slotte moet je ook nog rekening houden met de Wet op kansspelen, die zegt dat je niet zomaar een loterij kan beginnen. Zo moet de loterij georganiseerd zijn zonder commerciële doeleinden, mogen deelnemers geen invloed hebben op de uitslag, moet de opbrengst besteed worden aan doelen van algemeen belang, en de kosten mogen maximaal 50 procent van de totale omzet zijn. De rest van het bedrag moet naar een goed doel gaan.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen waarbij je geen vergunningen hoeft aan te vragen. Als je een promotioneel kansspel organiseert, hoef je geen vergunning te organiseren. Bij een promotioneel kansspel geef je deelnemers de kans om een prijs te winnen, terwijl je reclame maakt voor een onderneming. Bejaardentehuizen hoeven ook geen vergunning aan te vragen voor hun wekelijkse Bingoavond. Daar gelden wel een paar voorwaarden: de onderneming moet drie jaar bestaan en de avond moet bij de gemeente gemeld zijn. Het prijzentotaal mag niet hoger zijn dan 1550 euro, en een prijs mag geen hogere waarde dan 400 euro hebben. Voorlopig zijn kansspelen op internet nog verboden, maar die regels worden per 1 januari 2015 versoepeld.

Loterij

Naar de Staatsloterij

vinkje  Een mooie usp
vinkje  Misschien wel de mooiste usp
vinkje  Nog een mooie usp

Comments are closed.