Mobiel doneren aan goede doelen

doneren-mobiel

Steeds meer mensen hebben een smartphone. Tegenwoordig bezit zelfs zestig procent van de Nederlanders er eentje. Daarom is het veel handiger, sneller en veiliger om mobiel geld te doneren aan een goed doel.

Eén sms’je

Doneren kan bijvoorbeeld door één enkel SMS’je te sturen naar 4333. Je begint je bericht dan met herkenningswoord voor een bepaald goed doel. 4333 is geen willekeurige cijferreeks, het staat voor het woord ‘GEEF’ op je telefoon. Jaarlijks krijgen goede doelen ongeveer 350.000 smsjes. Dat is goed voor ongeveer 500.000 euro!

Sinds het najaar van 2013 zijn er steeds meer mogelijkheden om mobiel te doneren via GEEF. Nog altijd stuurt de donateur een sms-bericht naar 4333, maar het is nu ook mogelijk om de gift – maximaal 50 euro – maandelijks van de bankrekening af te laten schrijven.

Goede doelen

Meer dan honderd goede doelen maken dankbaar gebruik van GEEF-mobiel. Het wordt vooral veel gebruikt voor de werving van donaties. Smartphones besparen de goede doelen ook een hoop administratieve rompslomp, want de organisaties kunnen nu direct verantwoording afleggen.

Als je gebruikmaakt van GEEF-mobiel, kun je ook een QR-code scannen, of gebruikmaken van een app. Daarnaast kun je ook Twitteren of gebruikmaken van een mobiele website.

Privacy

Privacy is altijd een belangrijk onderwerp in Nederland. Ook goede doelen moeten aan allerlei strenge voorwaarden voldoen. GEEF-mobiel maakt gebruik van een dienst die ‘Premium-sms’ heet. Die dienst houdt zich aan de SMS-gedragscode en de Reclamecode voor Sms-Diensten.

Als je gebruikmaakt van Microincasso gelden de algemene voorwaarden. Alle goede doelen die gebruikmaken van GEEF houden zich strikt aan de regels. Als ze dat niet doen, kunnen ze hoge boetes krijgen.

Aan de strijkstok

Niet al het gedoneerde geld komt daadwerkelijk bij het goede doel terecht. Premium-sms keert namelijk maar 87 procent van de donatie daadwerkelijk uit. De rest komt namelijk bij de provider terecht. Die reken kosten voor het verwerken van de sms.

Microincasso keert gemiddeld 93 procent van de gift uit. De rest gaat op aan administratiekosten. Het is ook goed te vermelden dat als je doneert, je altijd iets extra betaalt: de kosten van de donatie bedragen namelijk het donatiebedrag, plus de kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon.

Aftrek

Alle goede doelen die met het sms-systeem werken, beschikken over een keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Daardoor kun je onder bepaalde voorwaarden je gift opgeven bij de Belastingdienst. Je gift is in sommige gevallen namelijk aftrekbaar.

Stoppen met doneren

Natuurlijk ben je nog altijd baas over je eigen geld. Daarom kun je ook bepalen om te stoppen met doneren. Je kunt de maandelijkse SMS-donatie stopzetten door een sms-bericht met het woord STOP te sturen naar 4333. Dat past heel goed bij het gedrag van veel mensen. Ook bij een loterij kun je opzeggen. Of je nu de nieuwste smartphone of een oude Nokia 3310 hebt, of je nu een abonnement of geen abonnement hebt, dankzij de nieuwe betaalmogelijkheid kun je altijd en overal doneren en opzeggen.

Loterij

Naar de Staatsloterij

vinkje  Een mooie usp
vinkje  Misschien wel de mooiste usp
vinkje  Nog een mooie usp

Comments are closed.