Kinderen en gezinnen

kinderen-en-gezinnen
Meedoen aan loterijen is al leuk, maar het kan nog leuker zijn om het hele gezin mee te spelen. Niet iedereen mag meedoen aan kansspelen. Kinderen onder de 16 jaar zijn bijvoorbeeld uitgesloten van deelname. Maar het kan natuurlijk ook dat je als ouder een lot koopt, en de grote prijs wil verdelen onder de rest van het gezin. Kan dat dan zomaar, of gaat de Belastingdienst daar moeilijk over doen? En hoe ga je in een gezin met een groot geldbedrag om?

Meedoen als gezin

Ten eerste: loterijen zijn meestal kansspelen. Dit betekent dat kinderen onder de 16 jaar niet mee mogen doen, tenzij zij toestemming hebben van hun ouders. Als een kind een prijs(je) wint, moet er een volwassene mee om aan te tonen dat het kind daadwerkelijk toestemming heeft. Dat ligt uiteraard anders als je als gezin meedoet, waarin iedereen al volwassen is. In dat geval kun je bijvoorbeeld een straatje loten kopen en die verdelen onder de rest van het gezin.

Schenkbelasting

Stel, je wint als ouder een grote prijs. Dan ben je natuurlijk door het dolle heen, want eindelijk kan je het huis verbouwen of kan die nieuwe auto eindelijk gekocht worden. Natuurlijk laat je de kinderen er niet bij staan en wil je hen ook een deel van de prijs schenken. In dat geval kan dat niet zomaar, zonder dat de Belastingdienst een graantje mee komt pikken. Je komt namelijk in aanmerking voor de schenkbelasting. Als je anderen een bedrag boven de 5000 euro geeft, moet je schenkbelasting betalen. Die onduidelijkheid kun je voorkomen door een duidelijke administratie aan te leggen. Daarin leg je vast wie wat heeft ingelegd, en voor welke loterij. Als kinderen mee doen aan een loterij, is het een goed idee dat zij het bedrag om mee te doen overmaken per bank. Daarmee is er aantoonbaar bewijs dat kinderen er eigen geld in gestopt hebben. Daarnaast kun je een penningmeester inschakelen om de schijn van verdenking te vermijden. De penningmeester brengt dan eens per periode een verslag uit over het meedoen aan loterijen.

Grote prijs gewonnen

Heb je een grote prijs gewonnen? Gefeliciteerd! Bij zeer grote prijzen krijg je ook adviezen van een financieel adviseur en kun je ook psychologische hulp krijgen voor het omgaan met zo’n groot geldbedrag. Daarmee kun je voorkomen dat je dingen in één keer uitgeeft, en later alsnog in geldproblemen komt. Ook de kinderen moeten leren dat alles in het leven geld blijft kosten, en ook ondanks het winnen van de prijs, je nog steeds moeite moet doen om levensdoelen te bereiken. Er hoort dus een opvoedkundige taak bij.
Loterij

Naar de Staatsloterij

vinkje  Een mooie usp
vinkje  Misschien wel de mooiste usp
vinkje  Nog een mooie usp

Comments are closed.