header-lotto
Loterij Nederland

Lotto

8.4 / 10

Overal ter wereld kennen mensen Lotto vanwege zijn befaamde gele ballen. Zondag 1 september 1974 was het decor van de eerste trekking, destijds was het mogelijk om mee te doen vanaf anderhalve gulden. De Prijs? Vijfhonderdduizend gulden. Dat was de hoogste prijs destijds, een echte jackpot was er nog niet. De eerste uitzending van de Willem Ruis Lotto Show vond plaats in 1981. Daar waren verschillende prijzen te winnen, denk aan auto’s en geheel verzorgde vakanties. In 1985 nam Ted de Braak de show over, later was de show nog te bewonderen met Jeroen van der Boom en Robert ten Brink.

Sinds 2016 behoort Lotto tot de Nederlandse Loterij. Bij deze koepelorganisatie horen negen grote kansspelen zoals Staatsloterij, Miljoenenspel én Lotto. Nederlandse Loterij heeft een doel namelijk bijdragen aan een gezond en sportief Nederland. Dit doet ze door te investeren in goede doelen.

demo-attachment-196-Path_218

Review

Plus en minpunten
Loterij

Speel bij de Lotto

vinkje Jackpot van minimaal € 2.500.000
vinkje Voor € 2,- kun jij ook miljonair zijn
vinkje Wekelijks iedere zaterdag kans

Trekkingen en uitslagen

In Rijswijk vindt elke zaterdag de trekking plaats, op het hoofdkantoor van de Nederlandse Loterij. We gaan te werk met een machine waarin 45 ballen zitten, hieruit worden zes winnende en één reserve getal getrokken. Deelnemers die ook het reservegetal trekken krijgen een hogere prijs. Vanaf negen uur ’s avonds is de uitslag zowel online als in de app te zien.

Alles vindt plaats onder toeziend oog van een notaris én de machine en ballensets worden jaarlijks gecontroleerd door het Nederlands Meetinstituut(NMI).

Trekkingsdata

 • Wekelijks trekkings moment
  Elke zaterdag

Uitslagdata

 • Trekkings moment
  Elke zaterdag om 21:00

Prijzen

Er vallen meerdere prijzen te winnen. Hoe hoog een prijs precies zal zijn, hangt af van het juiste aantal cijfers. Mey de zes juiste cijfers win je de jackpot die enkele miljoenen bedraagt, in ieder geval twee en een halve. Deze stijgt echter elke week met twee ton wanneer die niet valt. En bij meerdere winnaars wordt de jackpot gedeeld. Maar belangrijk is dus: hoe minder cijfers je goed hebt, hoe minder je wint. Iemand met vijf goede getallen wint bijvoorbeeld duizend euro, iemand met twee cijfers wint een gratis nieuw lot. Voor precieze info is het handig de site even te bezoeken.

Deelnemen en lid worden

Er zijn verschillende manieren om mee te spelen aan Lotto. De verschillende manieren zijn:

 • Online meespelen(ook telefonisch via een app)
 • In de winkel
 • Automatisch meespelen via abonnement

Je speelt Lotto door zes getallen te kiezen tussen de 1 en 45, daarna kies je het aantal loten waarmee je wil spelen. Die zit tussen één en twaalf

Deelname

 • Deelname manieren
  Per abonnement en online meespelen (app of website)

Goede doelen

Lotto draagt bij aan de Nederlandse samenleving en specifiek de Nederlandse sport. Daar gaat dus ook een groot deel van de opbrengst jaarlijks heen, in 2020 was dit bijvoorbeeld €168,5 miljoen. Het geld gaat voor een grot deel naar de Staat der Nederlanden en een aanzienlijk deel gaat naar NOC*NSF, 74 sportbonden en naar achttien goede doelen. Voorbeelden van deze goede doelen zijn Hersenstichting, Aidsfonds, Maag Lever Darm Stichting, Oranje Fonds en Prinses Beatrix Spierfonds. Hierdoor zet Lotto zich in voor Nederland, in een tocht om gelukkig, gezond en sportief te worden.
noc-nsf-logo
maag-lever-darmstichting-logo
prinses-beatrix-spierfonds-logo

Speciale trekkingen

Lotto heeft twee trekkingen die onder de categorie speciaal genoemd zouden kunnen worden. De eerste is Lotto Xl, dit is een tweede trekking na elke reguliere trekking. Hier worden opnieuw zes getallen gekozen én ook een reservegetal. Tevens is er de Super Zaterdag. Dit houdt in dat op elke laatste zaterdag van de maand er twee trekking zijn in plaats van één. Hierdoor zijn er dus ook twee Lotto XL trekkingen.

Opzeggen bij Lotto

Opzeggen kan via drie manieren:

 • Telefonisch, mogelijk van maandag t/m vrijdag tussen negen en vijf uur ’s avonds.
 • Online via een opzegtermijn
 • Een brief sturen

De laatste twee opties vragen om een verwerkingstijd van tien werkdagen. Wat er precies in de brief moet staan is vermeld op de site.

Opzegtermijn

 • Opzegtermijn van 10 werkdagen. Per brief, bellen of online

Contactgegevens Lotto

Bezoekadres

Nederlandse Loterij

Laan van Hoornwijck 55

2289 DG Rijswijk

Telefoon: 070 550 08 52 (tegen normaal tarief).

Daarnaast bereikbaar via Messenger en Twitter.

Vergelijkingswebsite

Wij vergelijken voor jou

5+ jaar ervaring

Wij hebben een uitgebreid team met verschillende expertises. Al ruim 5 jaar proberen wij onze bezoekers de meest relevante informatie aan te bieden over loterijen

Elke loterij zijn eigen review

Door onze jarenlange ervaring kunnen wij loterij spelers een uitgebreidde en betrouwbare review geven. Dit doen wij voor elk soort loterij

Zowel nationaal als internationaal

Naast nationale loterijen focussen wij ons ook op internationale loterijen. Zo geven wij voor ieder wat wils. En zijn wij altijd up-to-date

Complete aanbod van loterijen

Wij hechten veel waarde aan goed advies. Om transparant te blijven geven we elke loterij een betrouwbare review met zowel plus- als minpunten

Andere loterijen

Wellicht ook interessant